EU-parlamentet jobbar åter igen för en enhetlig standard för mobil laddning (USB-C)

Från sajten:
EU-parlamentet jobbar åter igen för en enhetlig standard för mobil laddning


image

EU-parlamentet har insett att det initiativ från 2014 som skulle få tillverkarna av mobiltelefoner att använda en och samma laddare inte blev så mycket mer än en tummetott i verkligheten.

Uppdaterat: 200130nu har EU-Parlamentet röstat ja till att påbörja arbetet med gemensam standard.

Nu kan det därmed vara dags att ta i med hårdhanskarna och frågan har börjat diskuteras igen. Målet är att vi skall kunna använda samma laddare oavsett om vi har en iPhone, Android-telefon eller för den delen hörlurar eller läsplattor.

Det kan tyckas som en bra idé för oss konsumenter men frågan är om det är det. När frågan dök upp långt innan beslutet 2014 så levde vi i en värld där alla tillverkare hade sina egna laddare, gärna som en enhet med egen kontakt och sladden fast i själva strömklumpen.

Väl framme i 2014 var idén att standardisera till Micro-USB. Tänk om det gått hela vägen och vi hade varit fast med den fasansfulla kontakten? Idag har vi USB-C och varje gång en tillverkare lanserar en produkt som saknar det får den kritik. Kritik kommer allt mer för de mobiltillverkare som använder sin egen snabbladdning i stället för att köra USB-C och Power Delivery i båda ändarna.

Det här är helt och hållet ett marknadsinitiativ där konsumenterna själva ställt kraven och snart har vi en enhetlig standard i både produkterna och hos dess laddare. Om Apple fortsätter ha lightning i ena endan gör egentligen inte så mycket så länge själva laddelen har USB-C om alternativet är en stagnering av utvecklingen.

När förslaget dök upp första gången blev jag ganska positiv. Menn snabbt insåg jag att fastna i Micro-USB var som att fastna i en mardröm som man inte kan vakna ur… Då fanns ändock ett behov av standardisering. Nu känns ju hela frågan helt överspelad. Tyvärr kan nog frågan få viss kraft i EU då marknaden, i princip, löst frågan. Då kommer ett antal EU-representanter vilja vara där och putta lite på utvecklingen och sedan säga att tack vare EU…

Jag är i grunden mkt positiv till EU och politik(demokrati), men här visar de sina sämsta sidor.

om bara apple går över till usbc på iphone så kommer usbc finns överallt inom 6 månader.

1 gillning

USB-C finns ju överallt redan, förutom på iPhone.

Det skall dock sägas att förslaget verkar handla om laddarnas kontakt, inte det som sitter i enheterna.

Även om det “bara” rör laddarnas kontakt ska politiker vara mycket försiktiga med denna typ av beslut. Standardisering är ju ett helt jätteområde där tillverkare, konsumenter och myndigheter samverkar. Ett fel som det är lätt att hitta brister i, men som ändå fungerar ganska väl.

Man skall vara mycket försiktiga, samtidigt är ju ström typ den enda man bör standardisera - och mått :slight_smile:

1 gillning

Nu verkar det vara på G.

Det är USB-C som gäller, inga egna snabbladdartekniker och Apple måste anpassa sig.

Är lite negativ till att de ska lagstadga det till usb-c. För hur har de tänkt lösa det när usb-d blir verklighet?

2 gillningar

Så här:

Will the proposal be an obstacle to innovation?

The Commission’s proposal aims at providing consumers with an open and interoperable solution and, at the same time, enabling technological innovation. The proposal encourages innovation for wired and wireless technology charging.

Any technological developments in wired charging can be reflected in a timely adjustment of technical requirements/ specific standards under the Radio Equipment Directive. This would ensure that the technology used is not outdated.

At the same time, the implementation of any new standards in further revisions of Radio Equipment Directive would need to be developed in a harmonised manner, respecting the objectives of full interoperability. Industry is therefore expected to continue the work already undertaken on the standardised interface, led by the USB-IF organisation, in view of developing new interoperable, open and non-controversial solutions.

In addition, larger technological developments are expected in the area of wireless charging, which is still a developing technology with a low level of market fragmentation. In order to allow innovation in this field, the proposal does not set specific technical requirements for wireless charging. Therefore, manufacturers remain free to include any wireless charging solution in their products alongside the wired charging via the USB-C port.

Så lösningen är att inte tillåta usb-d utan innovationen får enbart komma via trådlös laddning. :man_facepalming:

1 gillning

Jag tolkar inte följande passage som så:

"At the same time, the implementation of any new standards in further revisions of Radio Equipment Directive would need to be developed in a harmonised manner, respecting the objectives of full interoperability. Industry is therefore expected to continue the work already undertaken on the standardised interface, led by the USB-IF organisation, in view of developing new interoperable, open and non-controversial solutions."

Jo, kanske det

Tolkar det som att det betyder att alla prylar ska ha USB-C, inte bara smartphones? Tycker det är givet att vi ska ha en standard, innovationsdelen löser sig och det är väl logiskt att företag får gå ihop för att hitta nya lösningar när USB-C inte räcker till.

The European Commission, the executive arm of the European Union, has announced plans to force smartphone and other electronics manufacturers to fit a common USB-C charging port on their devices.

Det blir alltså inte tillåtet att ha en mobil med enbart trådlös laddning? :grimacing:

Från sajten:
image

Alla delar av EU vill ha USB-C som laddstandard.

USB-C kommer med allra största sannolikhet bli en enhetlig standard för laddning av alla mobila enheter inklusive tv-spel, kameror, högtalare och hörlurar. Detta sedan EU-kommisionen ställer sig positivt till lagförslaget precis som EU-parlamentet gjorde förra året.

Klockor, små hörlurar och andra sensorer är ej tvingade att använda USB-C.

Apple måste anpassa sig till nya USB-C-standarden

I många all spelar det ingen roll för nästan alla använder USB-C redan idag. Det berömda undantaget är Apple som med en dåres envishet lagt in Lightning även i nya produkter så som nylanserade AirPods Max.

Några tankar på att helt slopa laddporten till förmån för trådlös laddning går inte heller hem. Förslaget stipulerar att tillverkarna är fria att använda vilken trådlös laddteknik man behagar, men bara så länge man också har en USB-C-port.

Apple själva använder också miljöargumentet. Men menar i motsats till den samlade EU-kompetensen att borttagandet av Lightning-kontakten i stället skulle skapa enorma miljökonsekvenser. Detta genom att folk skulle få slänga alla sina gamla kablar. Här vill vi flika in att det inte är någon som tvingar konsumenterna med gamla iPhone-enheter med gamla Lightnings-kablar att slänga dem i soptippern det första de gör.

Enhetlig snabbladdarstandard

Men även för de många Android-tillverkarna som hittat på egna snabbladdarstandards så är det förändring på G. Det är Power Delivery-standarden som gäller i Europa. Man får visserligen sälja telefoner med andra snabbladdningsstandard också men de får inte i sig påverka PD-laddningens förmåga. Hur det översätts i verkligheten till telefoner som idag kan ladda hela 120 watt med sin egna standard men bara runt 18 watt när det kommer till PD kanske i slutändan blir en markndsföringsfråga.

Power Delivery kan idag ladda upp till 100 watt och i en snar framtid hela 240 watt men många mobiltillverkare utnyttjar alltså bara en bråkdel av det.

Tillverkarna måste sälja telefonerna utan laddare. Däremot går det bra att inkludera en USB-C-kabel. Tillverkarna får visserligen också sälja versioner med laddare men det måste gå att få tag på samma modell utan.

Det måste också bli tydligt vilken effekt produkterna laddas med. Syftet är att konsumenterna skall kunna göra mer initierade val.

Vidare menar kommisionen att konsumenterna kombinerat kommer spara 250 miljoner euro årligen.

Men vad händer med teknikutvecklingen?

EU-kommissionen menar att detta inte hindrar utvecklingen. USB-C får utvecklas så länge det sker i form av en öppen och enhetlig standard som leds via USB-IF-organisationen. (Läs mer om detta på kommisionens frågor och svar under “Will the proposal be an obstacle of innovation?”)

Vem bestämmer vad i EU?

Vi kunde tidigare läsa att EU-Parlamentet jobbar för en enhetlig standard och det vi läser idag är en del av den processen. Idag är det dock EU-kommisionen som sagt sitt.

EU-kommissionen kan förenklat liknas vid en regering. Här utarbetas lagförslag som sedan röstas igenom av EU-parlamentet. Det är till EU-parlamentet vi röstar in politiker vart femte år. EU-kommissionen utnämns emellertid av medlemsländerna men måste godkännas av parlamentet.

EU-kommissionen leds av den tyska konservativa politiken Ursula von der Leyen (som förövrigt är född i just Bryssel, staden i Belgien där EU-kommissionen har sitt högkvarter)

Ansvarig kommissionär för ovanstående lagförslag är den danska socialliberalen Margrethe Vestager med ansvar för “Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern”. Den svenska kommissionären är socialdemokraten Ylva Johansson. Hon är ansvarig för “inrikes frågor”. Då är det alltså inte frågor som rör länders inre förhavanden utan det som rör EUs inre frågor. Även kallat flyktingkrisen.

Från artikeln jag skrev nu.

Nej precis.

Räknas en Apple Watch med mobiluppkoppling som en mobiltelefon och måste de i så fall sätta en USB-C-port på den?

Nej den räknas som en klocka som inte räknas som något som behöver USB-C som du ser ovan.

Förslag till Apple: Lägg ner iPhone. Lansera iCamera som är en kamera man kan ringa med.

Edit: Såg att kameror var inkluderade. Lansera den som Apple Watch XL.

2 gillningar