Menscykel-apparna som läcker information om användarnas sexliv

Från sajten:
https://teknikveckan.com/artiklar/mens-apparna-som-lacker-information-om-anvandarnas-sexliv/
På senare tid har vi fått lära oss att appar läcker information både medvetet och omedvetet. Det kan vara appar som samlar in din position utan att det behövs och sedan säljer vidare men det kan också vara träningsappar som delar information offentligt utan att användarna tänker på det. Exempelvis soldaters morgonturer på hemliga militära anläggningar.

Nu visar det sig att annan betydligt mer privat information sprids vidare – den om personers mens och sexuella aktiviter. Men också humöret, eventuell PMS, sömn och träning. Apparna inriktade till personer med livmoder tar sig på att sammanfatta det mesta runt den traditionella kvinnokroppen.

Appar som är populära i Sverige så som Clue och Menskoll är ej drabbade. Clue delade tidigare ett så kallat annonsid som kunde användas av algoritmer att pussla ihop digitala idn men det slutade man med efter påstötningar.

Apparna My Period Tracker, Ovulation Calculator och Mi Calendario berättar för Facebook när de öppnas men sprider inte så mycket mer information än så.

Maya och MIA skickar dock detaljer både till Facebook och tredjepartsservrar. Detta gäller även om du inte har något Facebook-konto.

Utvecklarna bakom Maya, Plackal Tech svarade snabbt på granskarnas frågor och avaktiverade all aktuell spårning.

Utvecklarna bakom My Period Tracker svarade ej och de bakom MIA (Eller felstavade ”Menstruationsspåraren Mia – Ägglossningskalkulator” som den heter i Sverige) svarade men ville inte få sitt svar publicerat.

Följande appar sprider ingen information enligt källan. Länkarna är för närvarande endast till Google Play Store.

Facebooks roll

Varför Facebook än en gång är inblandad är att de erbjuder verktyg för att göra det enklare att utveckla appar. I det ligger också olika spårverktyg för att kunna skapa digitala identiteter av oss vilket i slutändan används för kunna skicka relevant reklam till våra mobiler och datorer.

I USA beräknas denna typen av data på en person vara värd 0,10 dollar medan det på en gravid person är värd 1,50 dollar.

Facebook är på väg att släppa verktyg för att vi som användare inte skall bli spårade på det här sättet. Det hjälper dock bara de som faktiskt har en Facebook-profil.

Privacy International ligger bakom undersökningen och har en detaljerad genomgång vad och hur information skickas vidare.

Just mens och sexuell hälsa är något som Apple satsar stort på i nästa iOS som förväntas lanseras senare denna månad.

Vill du höra mer om hur du skyddar dig mot appar som sprider din data så rekommenderar vi vår poddspecial med säkerhetsexperten Karl Emil Nikka.

Missa inte heller vår video om Apple-design som inspirerats av mensprodukter!

Annons: Köp Clara Henrys bok Ja jag har mens, hurså? via Adlbris

 

Tur att det bara var om sexlivet det läckte, annars hade det inte varit så kul. :joy:

Tur man inte har mens då…