Oled+ - är det en grej? Vi provar Philips nya flaggskepp

Från sajten:
https://teknikveckan.com/ljudbild/oled-ar-det-en-grej-vi-provar-philips-nya-flaggskepp/


image

Philips varumärke på TV-marknaden har en alldeles speciell ställning. Deras Amblight-teknik som så många av oss har svårt att vara utan gör att de inte alltid behöver leverera på annat håll.

Med Philips 903 OLED+ går de all in och vill visa att man är lite bättre än resten av TV-branschens OLED-varianter. Med undantag av Samsung har just OLED blivit synonymt med bästa bild och framförallt bästa kontrast och svärta. Detta genom att pixlarna stängs av helt för att visa just svärta.

Först och främst innehåller Philips 903 OLED+ andra upplagan av företagets bildchip P5. Det är en del av Plus:et. Alla teves i den prisklassen har dock rätt så hårt arbetande bildchip med olika tekniker för att göra bilden fantastisk. 903 är inget undantag.

Bilden blir knivskarp och härlig men då uppstår i stället problemet att källmaterialet vi tittar på ofta inte når upp till vad teven kan leverera vilket betyder att vi ser varenda skarv i TV-spelens världar på ett sätt vi inte gjorde innan. Sitter vi och tittar på allt det material som inte är nyinspelad i högsta upplösning så missar vi inget som ser konstigt ut där heller. Till exempel skillnaden på inspelat och datoranimerat material i alla de science fiction-serier vi plöjt igenom. Det kan vi dock inte klandra tv-tillverkarna för utan det är bara något att förhålla oss till.

Vad vi dock skulle vilja skicka tillbaka är att varenda ljuskälla reflekteras tillbaka i skärmen på ett tämligen aggressivt sätt. Det är fördel skymning för den här teven.

Ambilight

Men det är ju också i mörker som en Philips gör sig bäst. Ambilight är USP:en och den här teven levererar på den punkten. Det lyser upp härligt på sidorna och uppåt. För varje ny årsmodell hittar de på nya roliga sätt att leka med lamporna och nu kan vi exempelvis välja olika flaggor att projicera bakom teven i stället för att anpassa sig till det som visas för stunden. Dessvärre har de tagit bort möjligheten till fyrsidig Ambilight sedan ett par år tillbaka. Antagligen för att de flesta har sina teves på bänken i stället för uppsatta på väggen. Just denna teven gör sig bäst på bänken på grund av det den sista delen av vad de menar är OLED+

Ljudet

Ljudet levereras genom den inbyggda soundbar som hela tevens underdel består av. Märket på den är i sin tur Bowers & Wilkins och det är ett samarbete som de verkar mäkta stolta över. Om den här lösningen är att föredra beror dels på hur du kan placera teven designmässigt. Det ser bättre ut att sätta den på en matchande tv-bänk än att hänga den på väggen. Ljudmässigt slår den alla inbyggda tv-högtalare vi testat men den kommer inte ikapp en dedikerad betydligt tjockare Soundbar när det kommer till filmer och tv-serier där det skjuts och är allmänt omoraliskt och det skall återspeglas i ljudet.

Vill du ha liknande tv-modell men utan Soundbar finns 803.

Android TV

Även om deras navigationssystem har blivit bättre sedan de implementerade Android TV är det inte ett jätteroligt gränssnitt. Tämligen platt och fortfarande kunde det varit lite snabbare. Fördel är dock den inbyggda Chromecast som Android TV ger.

Sammanfattning

Allt som allt är valet tämligen enkelt. Vill du ha Ambilight eller inte, om svaret är ja så är frågan om du vill ha den bästa bilden en sådan TV kan uppbåda. Om svaret är ja så är det sedan bara att välja mellan 903 och 803 beroende om du behöver bättre inbyggt ljud eller inte.

Observera dock priset. Det rekommenderade priset är betydligt lägre för 803 men just nu verkar priserna gå ner och 903 har minskat betydligt i pris bara under tiden vi gjorde recensionen.

Pris: Just nu 21 990 kronor som billigast hos bland annat Netonnet (Sponsrad länk).

Detaljer

  • Namn: Philips 65OLED903
  • Typ: 4K AMOLED
  • Storlek: 65 och 55 tum.
  • HDR: HDR10, HLG
  • System: Android TV
  • VESA: 300x300mm
  • Ljusstyrka: 900 cd/m2
  • Uppdateringsfrekvens 120 Hz
  • Färger: Svart & Silver
  • Stativ: Följer med bordsstativ men inte till vägg.
  • Djup: 50,3 mm (utan stativ)
  • Höjd: 876,5 mm (utan stativ)
  • Vikt: 31.4 kg.
  • Mottagning: DVB-T (marksänd digital-TV), DVB-C (digital kabel-TV), DVB-S (satellit-TV), DVB-T2 (marksänd digital-TV, 2:a gen.), DVB-S2 (satellit-TV, 2:a gen.), CI+, CI/CA_modul-stöd.
  • HDMI: 4 st HDMI 2.0.
  • Övriga ingångar: S/PDIF, Hörlursutgång, Komponent In, USB 2.0.

A post was merged into an existing topic: Video: Är Oled+ en grej?