OnePlus 7 Pro - Det börjar ta sig rejält

Från sajten:
OnePlus 7 Pro - Det börjar ta sig rejält


image

För inte så länge sedan var modeller som inte flaggskeppstelefoner synonymt med billiga men rätt tråkiga och långsamma historier. Sedan kom OnePlus med idén att släppa telefoner som var snabba genom både hårdvara och optimerad mjukvara medan man sparade in på annat. Exempelvis genom att hålla nere antalet modeller, dela resurser med koncernsyskonen Oppo och Vivo, avsaknad av vattentålighet och high end-kameror, induktionsladdning, billigare material och så vidare.

Om detta egentligen var en allmän trend eller om resten av industrin följde efter lilla OnePlus är oklart men flera år senare och nio modeller senare är det knökfyllt i segmentet.

Då gör OnePlus sitt nya drag och satsar på vad man menar är en fullfjädrad flaggskeppsmobil och levererar en rad branschnyheter för en mainstreamtelefon – OnePlus 7 Pro. Men inte utan att fega ur en smula och för första gången lansera två modeller samtidigt där man samtidigt stannar kvar i mid-range-segementet med OnePlus 7 utan Pro-epitet som mer eller mindre är en uppdaterad OnePlus 6T.

En rad kloka beslut

OnePlus 7 Pro visar sig snabbt vara något utöver det extra. Ännu fler flaskhalsar har arbetats bort i form av användning av ett nytt lagringssystem vid namn UFS 3.0 och LPDDR4X-minnen men det som märks tydligast är skärmens uppdateringsfrekvens. Just ordet ”uppdateringsfrekvens” är ungefär lika sexigt som ordet ”bildrör” men vid praktisk användning är det stor skillnad. Aldrig tidigare har vi varit med om en skärm som känns så len att scrolla igenom.

Det är 6.67 tum OLED-skärm som dessutom helt saknar avlånga lister, cirklar, droppar eller vad det nu är för stunden som skall kamouflera kameror och sensorer. I stället skickas kameran upp från chassit på ovansidan. Ansiktsigenkänning fungerar genom att kameran kommer upp snabbt och ner igen.

Vid första användning är det inte sådan wow-känsla att ha en helt ren skärm längst upp som vi kanske trodde det skulle vara men däremot är det svårare att gå i från det till en annan mobil när vi väl vant oss vid det. Särskilt när vi tittar på film i horisontalt läge.

I slutändan stängde vi dock av ansiktsigenkänning ty den där hade en märklig ovana att ploppa upp i tid och otid, mest för att vi ibland använder power-knappen för stresshantering när vi glömt fidget spinnern hemma. Den borde helt klart känna av att det inte är läge att skicka kameran när telefonen ligger upp och nedvänd i en mörk ficka.

Solklar premiumkänsla

OnePlus gjorde det lätt för sig när de ville ettablera premiumkänslan även på utsidan. Bara att låna designen från Samsung S9/S10 och Huawei Mate 20 Pro/P30 Pro med de rundande kanterna både på fram- och baksidan. Låna är förresten fel ord – skärmen tillverkas av Samsung.

Dessvärre har OnePlus inte lyckats lika bra att få telefonen att fatta att vi inte försöker multitoucha bara för att fingrarna tillhörandes handen vi håller den med råkar vidröra för mycket av skärmen på sidorna. Det märks särskilt när vi växlar mellan de olika kameralägena där vi får tänka på att släppa greppet lite på sidorna för att den skall fatta att vi vill göra något. Se gärna vår videorecension här i slutet hur vi menar.

Det är dock ingen dealbreaker. Inte heller det faktum att skärmens 90Hz äter batteri rätt bra trots det hyfsat stora 4000 mAh-batteriet. Det går att sänka skärmen till 60Hz men hur kul är det? Powerbanks är billigare säger vi. Laddaren som medföljer är dessutom på hela 30W.

Du kan välja mellan färgerna mörkgrått-som-nästan-skimrar-lite-lila-i-vissa-sammanhang, i skimrande Djurgårdsblått samt i iPhone-guld. De officiella namnen är Mirror Gray, Nebula Blue och Almond. De två sistnämnda ger en mycket exklusiv känsla och här levererar bolaget fullt ut.

Den lite mindre varianten av besvikelse

Men de trummor som OnePlus kanske slog hårdast på vid lanseringen var kamerorna. För första gången har en OnePlus-telefon tre kameror. Här får vi hela världens standardkamera på 48 MP (Se det mer som en modellbetäckning än att alla 48 miljoner pixlarna används). En supervidvinkel-kamera på 16 MP som vi egentligen inte vill prata så mycket om och optisk zoom på 3 gånger med sina 8 MP som vi också får en känsla av att man inte hade så mycket pengar att satsa på efter huvudkameran.

Det går inte heller att filma med supervidvinkelkameran vilket är mycket synd.

OnePlus 7 Pro är helt klart en kompetent kameratelefon jämfört med förra årets modeller från både dem själva och konkurrenterna men framförallt på nättläget faller man fortfarande kort mot huvudkonkurrenten Huawei och Googles Pixeltelefoner och här är det en fråga om mjukvara. En mjukvara som i de flesta andra sammanhang dock vinner över nyss nämnda tillverkare.

 

Pris och valmöjligheter

Premium kostar mer än flaggskepp men vid lanseringen lyckades man ändå komma en bit under konkurrenterna med sina 7 900 kronor. De hade dock några månader på nacken och kom ganska snabbt ner i pris och nu går det till och med att få en Samsung S10 för under det och Huawei P30 kostar i princip lika mycket.

OnePlus 7 Pro vinner ändå på grund av dess härliga skärm och det snabba, rena och framförallt bloatware-fria Android-system. Vårt tips är att köpa modellen med 256 GB ram och mer ramminne som kostar runt 8400 kr.

Om fotografering är din absolut huvudsyssla med telefonen finns det dock ett bättre val – men det absolut bästa valet kanske är att vänta till uppföljaren för om de lyckats få ordning på det mesta i övrigt finns det mycket resurser att lägga på fotografi-algoritmerna.

Relevanta specifikationer

  • Namn: OnePlus 7 Pro
  • Tillverkare: OnePlus
  • Pris: Från 7800 kr
  • Färg: Blå, Mörkgrå, Guld
  • Material: Glas överalt.
  • Skärm: 3120 x 1440 pixels 516ppi AMOLED 6,67 tum.
  • Utrymme & Minne: 6 GB / 128 GB (7 800 kr), 8 GB / 256 GB (8 400 kr), 12 GB / 256 GB (9 200 kr).
  • Kameror: Standard 48 MP (Sony IMX586) f/1.6, optisk bildstabilisator. 3x Zoom 8 MP, f/2.4, Optisk bildstabilisator. Supervidvinkel 16 MP, f/2.2 FoV: 117°. Främre kameran: 16 MP, f/2.0 Elektronisk bildstabilisator.

Köpställen

Videorecension och övriga filmer om OnePlus 7 Pro

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVyVH4QMTlLbgQLPJoSdrRn_DCyWD4iTb

Ang kameran som redan är ok för den breda massan så kan man genom denna guide få än bättre.

Håller med om det mesta,men notch eller ej så ser man den ju ändå inte om man inte zoomar in bilden vilket croppar bort en del så det är ju ingen stor grej,hade själv velat att den var liiiit3 mindre men shit vilken skön mobil det är ändå.

Nättläget :wink: