Portabla alkomätare - behövs de? Med vinflaskan i högsta hugg tar vi reda på svaret

Från sajten:
https://teknikveckan.com/portabla-alkomatare-behovs-de-med-vinflaskan-i-hogsta-hugg-tar-vi-reda-pa-svaret/

Att köra bil med alkohol i blodet kan tyckas dumt, men samtidigt är det helt ok enligt lagen, så länge det inte är mer än 0,2 promille. Det är bland de lägsta Europa för de som har en gräns. Medan ett par länder har nolltollerans.

Generellt sätt har vi också en kultur här i Sverige som gör att vi respekterar den gränsen men samtidigt finns det vissa sanningar. En sådan är att det går bra att köra efter ett par timmar om vi bara druckit ett glas vin. Även dagen efter anser vi oss nyktra även om många av oss inser att det inte är vare sig sunt eller trevligt att köra bil med lätt syrebrist i hjärnan – även kallat bakfulla.

I och med lanseringen av Alcosense små portabla med samtidigt tämligen noggranna alkomätare på den svenska marknaden erbjuds möjligheten att se vad som stämde bland dessa sanningar och inte.

För privatpersoner finns det framförallt två modeller. Excel och Pro, 1700 kr respektive 2500 kronor. Det som skiljer är hur stor bränslecellen är, ju större ju mer exakt. Både behöver kalibreras en gång per år. Pro erbjuder också möjligheten att få reda på ungefär hur många timmar det är kvar tills alkoholen helt är borta ur blodet.

Sedan finns även Ultra-modellen som är riktad mer till yrkestrafik och andra och den erbjuder utöver ännu större bränslecell även möjligheten att spara fler resultat samt ladda hem dem. I paketet ingår också 100 munstycken så det skall räcka ett bra tag.

Det är inte meningen att skicka runt dessa mätare på festen för att se hur full man är där, detta för att mängden alkohol i ens utandningsluft är så överdriven att mätarna inte klarar hantera det och i slutändan kan gå sönder. Alcosense har dock inbyggt skydd mot det. Rekommendationen är att vänta minst 30 minuter mellan sista drickat och att du testar dig. Annars motsvarar det inte den faktiska mängden alkohol i blodet. Vidare kompenserar Alcosense-mätarna om det är för kallt eller för varmt och om den inte kan det meddela att det inte just nu går att ta ett prov.

När vi först publicerade videon där vi testade hur mycket alkohol vi hade kvar i blodet efter 30 minuter var det en hel del personer som menade att man inte skall dricka och köra bil. Först och främst är det ett felaktigt antagande då vi faktiskt har möjlighet att göra det lagligt sätt, så länge det inte överstiger 0.2 promille. Dessa alkomätare är ett bra verktyg för att säkerställa att vi inte går över den gränsen.

Om det nu är så vi önskar ligga på 0 promille för att köra bil så fungerar de förträffligt även för det. I slutändan är det nämligen upp till varje individ hur den vill leva sitt liv inom lagens ramar.

Men det valet skall också göras baserat på den kunskap om att redan vid 0,1 promille alkohol ökar risken för att vara med i olycka med dödlig utgång med hela 37 procent. Vid 0,5 promille, som är gränsen Danmark och Finland ökar det med 5 gånger medan 0,8 promille som endast Storbritannien, Malta och Lichtenstein har ökar risken med hela 13 gånger.

I Sverige säljs Alcosense via Kjell & Company samt direkt via Alcosense.

1 gillning

Vet du hur kalibreringen går till, skickar man iväg den? Vad kostar det?

376 kronor och den skickas till Alcosense.

1 gillning