Tado - intervjun

Från sajten:
image

Tado har en affärsidé och det är att göra temperaturregleringen i hemmen smart – så vad gör man när man redan uppfynnit all hårdvara för att göra det?

När vi träffade Christian Deilmann, en av grundarna och delägarna av Tado, på CES-mässa i Las Vegas blir det rakt upp och ner i en korridor i den delen av mässan som ligger i casinot The Pallazo.

Tado har nämligen ingen monter ute på mässområdet utan Christian Deilmann är här för att träffa partners, inte en helt ovanlig företeelse och det är därför det finns anonyma rum i rader som oftast till hör amerikanska techjättar. I detta fallet blev ett av Amazons mötesrum den naturliga mötespunkten att hitta på kartan.

Några meter bort finns även Amazons stora närvaro för oss övriga i form av en egen liten mässhall där de ställer ut en myriad produkter som har stöd för Alexa, inklusive Tados värmekontroll. (Alla Tados produkter har även stöd för HomeKit och Google Home)

Just kontroll av temperatur inomhus är Tados grej, bara. Jag tycker det är spännande med bolag som hittat sin nisch och håller sig till den. Tado har inga som helst planer att bli allmän smarta hem-leverantör trots att flera av de som jobbar som det även erbjuder temperaturstyrning bredvid sina uppkopplade kameror, sensorer och annat.

Störst på marknaden

Men så har Tado också blivit störst på det de gör. Med sina tre olika termostater, en för luftvärmepump, en som sätts direkt på elementen och en som är gjord att integreras direkt på exempelvis fjärrvärmepannor eller annan centraluppvärmning så har man alla de produkter som behövs. Utöver att den sistnämnda behöver testas och verifieras med varje enskild värmekälla (Se gärna videon nedan för att förstå problematiken runt det) så är det egentligen bara mjukvaran som behöver utvecklas.

Därför ställde jag frågan vad man gör nu när det inte är någon hårdvara som behöver utvecklas, det vill säga, vad gör man nu när allt är uppfunnit?

Dels satsar Tado på extrafunktioner så som att ta information om luftkvalité och pollen via externa källor i appen. Men dels tar man sitt kunnande ut på B2b-marknaden. Om det är positivt för oss att ha uppkopplad temperaturkontroller som kan anpassa sig bättre efter väder och vind och på så sätt spara pengar så blir effekten så mycket större på ett eller flera hyreshus.

Så började det

Tado startades av Christian Deilmann och två andra i tyska München 2011 och namnet kommer genom att kombinera de två japanska orden tadaima” “I’m back home” och “okaeri” “Welcome back”. I början fick man stöd statligt nyföretagarstöd samt hos de investerare som Deilmann hade jobbat kort för innan. Därefter genomförde man bland annat en framgångsrik kickstarter-kampanj och på den vägen är det.

@Esse Stavfel i artikeln: “Stört på marknaden” borde väl vara “Störst på marknaden”? Samma med “så har Tado också blivit stört på det de gör”.

Oj, får jag skylla på autocorrect!?

Sure, är väl fritt att skylla från sig bäst man vill :wink: